– „Îmi poți spune, te rog, în ce direcție ar trebui să mă îndrept de aici?

– „Depinde foarte mult de destinația la care vrei să ajungi” – a spus Pisica.

– „Nu prea îmi pasă încotro” – a spus Alice.

– „Atunci nu prea contează pe unde o iei” – a spus Pisica

Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll.

De ce să alegem să evoluăm în mod conștient?

 

  • Pentru că oricum o facem – într-un fel sau altul ne dezvoltăm continuu. Ceva crește în noi în mod natural – este parte din viață.

 

  • Cât de mult crezi că te-ai schimbat în ultimii 3 ani?

  • Ce îți spui în adâncurile conștiinței tale despre direcția în care te îndrepți?

Acumulăm permanent „ceva”: fie mai multa sănătate sau toxicitate – boală, grăsime sau tonus, prietenii sau singurătate, bunuri materiale sau sărăcie, informații utile sau nu, din filme, din muzică, din media, din cărți, de la prieteni sau mentori, de la locul de muncă, de pe stradă sau de acasă.

  • Cu cât devii mai conștient de cum îți trăiești prezentul sau cum îți proiectezi viitorul, devii mai fericit sau mai nefericit?

  • Ce se poate întâmpla peste 3, 6 sau 9 ani dacă ignori ceea ce simți acum?

  • Dacă ar fi să te întorci în timp, care moment din viața ta l-ai alege și ce anume ai schimba?

  • Pentru că putem alege să o facem conștient: permanent facem alegeri. Mai mult sau mai puțin conștient, tot ceea ce facem, sau nu facem are la bază o alegere. Alegem cu ce ne îmbrăcăm, alegem ce mâncăm, alegem ce muzică ascultăm, alegem unde și cum muncim, alegem unde și cu cine locuim, putem alege chiar să nu (mai) alegem noi, și în mod cert putem alege ce și cum gândim.

De câte ori investim resursele pe care le avem la dispoziție: timp, efort, energie sau bani, facem o alegere. Alegem în deplină libertate.

Sunt puține situații, și le-aș considera extreme, în care un om este lipsit total de această liberate de a face alegeri: oameni aflați în diverse situații de inconștiență severă provocată în general de boală (de exemplu coma), oameni ținuți captivi – sechestrați, etc. Majoritatea dintre noi beneficiem, însă de toate condițiile de a ne exercita această libertate de a alege.

Mulți aleg să nu-și exercite această libertate în mod conștient în multe din alegerile care le fac, pentru că au ales deja ca o altă persoană sau situație să aleagă pentru ei. Depinde de fiecare să-și conștientizeze rolul în acest proces, și să-și asume în mod conștient alegerile personale.

  • De ce să alegem o abordare conștientă și o implicare mare în dezvoltarea noastră? Pentru că este un act de iubire față de sine. Pentru că implică și necesită cunoaștere de sine, și pavează calea către armonia din noi.
  • De ce faci ceea ce faci ?

  • Care este decizia cea mai importantă pentru tine?

  • De ce este important?

  • Ce îți spune conștiința ta despre nivelul tău de iubire de sine?

  • Cât de mult din satisfacția ta sau insatisfacția ta se răsfrânge în relațiile tale?

  • De ce este un act de iubire? Nu pentru că nu te-ai iubi așa cum ești, perfect(ă) și imperfect(ă) în același timp. Nu pentru că alții sunt nemulțumiți de tine și alături de tine, sau tu ești poate nemulțumit sau nemulțumită.

Ci pentru că viața ta este importantă și că alegerile pe care le faci depind în cea mai mare parte de modul în care conștientizezi valoarea ta și a vieții tale.

Și pentru că ceea ce oferi celor din jur depinde de modul în care te iubești și lucrezi cu tine pentru a fi și a răspunde din cea mai bună versiune a ta.

Pentru ca iubirea nu poate merge mână în mâna cu neglijarea, nici cu abandonul, nici cu (auto)limitarea, iar atunci când cedăm altora din puterea și responsabilitatea noastră față de propriul traseu, ne abandonăm puțin-câte-puțin și mai devreme sau mai târziu vom avea de suferit.

Pentru că doar atunci când ne aliniem alegerile și acțiunile cu nevoile și potențialul nostru ajungem să ne bucurăm cu adevărat de roadele vieții noastre.

Pentru că doar atunci când alegem noi, chiar dacă lucrurile poate nu se întâmpla exact așa cum ne-am dorit, încrederea în noi crește inevitabil mai mult decât atunci când nu am ales noi, sau când am făcut-o în mod inconștient, pentru că inevitabil ceva bun am învățat.

Pentru că atunci când suntem cea mai bună versiune a noastră ne tratăm automat cu mai multă iubire și respect și suntem capabil să pretindem și să oferim mai multă iubire și respect celor de lângă noi.

Pentru că merităm și pentru că ei merită, să ne simțim mai bine, să comunicăm mai bine, să trăim mai bine.

Biruinta, Obstacol, Efort, Continuare, Perseverenta

Și totuși de ce ALEGEM SĂ NU o facem?  

vezi partea a 2-a

Politica de confidențialitate

Termeni și condiții

Copyright © Oana Zapca, 2020